Keto pitanja


Keto dijeta i rak mozga (glioblastoma)

Skoro svi tipovi raka koriste glukozu kao izvor energije. Tumor mozga, glioblastoma, je jedan od najizučavanih tipova raka iz ugla uticaja keto dijete na njegov razvoj i zaustavljanje.

Izbacivanje ugljenih hidrata potrebno ali nije dovoljno jer ljudsko telo svakodnevno, čak i kada gladujemo proizvodi glukozu. To je samo prvi korak. Potrebno je telu omogućiti drugi izvor energije, a to su ketoni. Ketoni, osim što su izvor energije, istovremeno su i epigenetički modulator. To znači da utiču na ćelije, pa i ćelije raka da pravilno ispoljavaju svoju putem DNK zapisanu funkciju.

Pročitaj više

Povišen holesterol (masnoće) na keto dijeti

Cilj ovog teksta je da razbije mitove i neznanja oko holesterola, HDL i LDL ali i neopravdan strah zbog povišenih vrednosti na keto dijeti. Ova tema je izuzetno kompleksna pa ću pokušati što jednostavnije da objasnim šta su i čemu služe HDL, LDL i holesterol.

Pročitaj više

Punjenje ugljenim hidratima i ciklična keto dijeta

Kada hodate  da li idete šest koraka napred pa jedan nazad? Naravno da ne! Zašto biste onda bili šest dana na keto ishrani i sedmog jeli ugljene hidrate?

Osim ukoliko niste vrhunski sportista, spremate se za profesionalnu ili amatersku MMA/Box/Rvanje borbu, a pri tom želite da izgubite kile, punjenje ugljenim hidratima i ciklična keto dijeta će vas samo skrenuti sa keto adaptacije i potrošiti vam dragoceno vreme.

Pročitaj više

Keto dijeta - dobro formulisana

Keto dijeta je masna dijeta. Pripada grupi Low Carb High Fat dijeta sa procentualno niskim unosom ugljenih hidrata (šećera), umerenim unosom proteina i procentualno visokim unosom masti. Dobro formulisana keto dijeta podrazumeva 70-75% masti, 10-15% proteina i 5-10% ugljenih hidrata.

Pročitaj više

Koju hranu smem da jedem na keto dijeti

Na keto dijeti je bitno koji izvor energije unosimo hranom, a ne koju hranu smemo ili ne smemo da jedemo.

Tri izvora energije koji se nalaze u hrani su:

  • Ugljeni hidrati (šećeri)
  • Masti
  • Proteini
Pročitaj više

Najčešće greške na keto dijeti

Najčešće greške na keto dijeti su:

1. Nerazumevanje šta sve spada pod ugljene hidrate i samim tim njihov prikriven, povećan unos.

2. Smanjen unos proteina ispod nivoa umerenog.

3. Normalan ili mali unos masti

4. Pretrpavanje povrćem, mastima, naročito biljnim uljima.

Pročitaj više

Šta je Low Carb ishrana

Low Carb ishrana je širok naziv koji obuhvata tipove ishrane kod kojih je veoma smanjen unos ugljenih hidrata, unosi se normalan nivo proteina i visok nivo masti. Najpoznatiji tipovi Low Carb ishrane su Atkins, Paleo i Keto dijeta.

Pročitaj više

Kako da znam da je keto dijeta dobra za mene?

Keto dijeta nije za svakoga. Procena je da oko 10% ljudi ne reaguje dobro na keto ishranu, isto kao što i 50% svetske populacije ne reaguje dobro na kvazi zdravu ishranu prepunu ugljenih hidrata i decenijama se na istoj goji.

Pročitaj više

Koju hranu ne bi trebalo da jedem dok sam na keto dijeti?

Krajnje je jednostavno odrediti hranu koju ne bi trebalo da jedemo na keto dijeti. To je svaka hrana koja nas izbacuje iz ketoze, t.j. onaj tip hrane koji ima procentualno umereno ili puno ugljenih hidrata.

Svi tipovi ugljenih hidrata izbacuju iz ketoze ukoliko se unose više od 20 grama dnevno. Postoje izuzeci, ali o o tome kasnije.

Svi tipovi masti koji nisu veštački proizvedeni ili biljnog porekla utiču na nivo ketoze, time i kvaliteta keto ishrane. Biljne masti, i ako istovremeno pojačavaju ketozu, pojačavaju i insulinsku rezistenciju, pa je dobro izbegavati ih.

Pročitaj više

Keto dijeta i vlakna - da, ne, koliko i kada

Poslednjih godina ideja da je velika količina vlakana svakodnevno potrebna postala je neverovatno popularna. Brojne su studije koje pokazuju fantastične rezultate pri povećanju unosa. Ono što zagovornicima vlakana i kvazi zdravog života na ugljenim hidratima (ne i naučnicima) promiče je činjenica da naša tela ne koriste vlakna kao hranu. Vlakna koriste bakterije koje se nalaze u našim crevima, a šta se dešava sa viškom vlakana objasniću kasnije u teksu.

Pročitaj više

Kako, kada i zašto meriti ketone pomoću trakica za analizu urina

Merenje ketona je moguće na tri načina. U krvi, izdisajem i merenjem nivoa u urinu. Merenje putem krvi je čak i za bogate zemlje najskuplji metod. Analiza ketona pomoću izdaha je nova i relativno neprecizna metoda koja zahteva kupovinu uređaja koji košta oko 200 dolara. Merenje ketona u urinu je najjeftinija metoda koja zahteva kupovinu trakica za merenje šećera i ketona u urinu. Cena pakovanja od 50 trakica je oko 450 dinara.

Pročitaj više

Šta je ketoza, šta su ketoni, čemu služe i kako ih meriti

Ketoni su, baš kao i glukoza (šećer u krvi), izvor energije koji naša tela koriste. Ketoza je stanje kada je koncentracija ketona u krvi veća od 0.5mmol/L. Ketoza nije isto što i keto acidoza. Postoje tri načina merenja ketona. Merenjem ketona u krvi, u urinu i izdisajem.

Pročitaj više

Keto dijeta i rak (tumor)

Ovaj tekst nema za cij da vam da konačne odgovore. Želja mi je da na jednom mestu skupim informacije o uticaju keto dijete na rak i objasnim neke keto zablude kao što je da je keto dijeta odličan izbor baš za sve tipove raka.

Pročitaj više