Šta je Low Carb ishrana


Low Carb ishrana je širok naziv koji obuhvata tipove ishrane kod kojih je veoma smanjen unos ugljenih hidrata, unosi se normalan nivo proteina i visok nivo masti. Najpoznatiji tipovi Low Carb ishrane su Atkins, Paleo i Keto dijeta.

Low carb ishrana kao tip ishrane (dijete), sama za sebe, pod tim nazivom ne postoji. Često ljudi koriste izraz Low Carb da bi objasnili da unose malo šećera ali je to najčešće zavaravanje jer samo sa smanjenjem šećera ne rešavamo metaboličke probleme koji nastaju kao posledica unošenja šećera (ugljenih hidrata). Osobe koje propagiraju Low Carb i dalje jedu hranu sa malo masti, a šećere koje izbacju iz ishrane zamenjuju voćem, vlaknima i drugim namirnicama koje su bogate ugljenim hidratima i vlaknima i na taj način više zavaravaju sebe. 

Poseban primer su vegani koji iz religijskih, naučno neutemeljenih stavova propagiraju Low Carb ali to nema veze sa onim što se u nauci podrazumeva kao Low Carb High Fat diet. 

Low carb ishrana podrazumeva ne više od 100 grama ugljenih hidrata dnevno. Unos proteina je oko 1 gram na 1 kilogram normalne (ne debele) težine, mada može malo varirati u oba pravca. Sve ostalo su masti, poželjno je da budu zasićene, a bez obzira na tip ishrane, u svakom slučaju je dobro izbegavati takozvane trans masne kiseline t.j. industrijske masti.

fat-vs-normal-women.png

Atkins dijeta se često naziva mesna ili proteinska dijeta što ona nikako nije. Doktor Atkins je uvek preporučivao da se meso jede masno, što masnije, a savetovao je i produženi, masni post sa ograničenim unosom masti. Postoji nova verzija Atkinsonove dijete koju su razvili Atkinsonovi saradnici nakon njegove smrti. Zove se 'Modiifikovana Atkinsonova dijeta' i vrlo je slična keto dijeti

Paleo dijeta ili dijeta pećinskog čoveka je za adaptaciju možda najlakši tip Low carb ishrane. I ako postoji ograničenje ugljenih hidrata, prilično je veliki izbor namirnica koje je moguće jesti.

Keto dijeta je najrestriktivnija od svih tipova Low Carb ishrane. Što je osoba gojaznija, potrebno je što veće smanjenje ugljenih hidrata. Kod jako gojaznih to je oko 20 grama dnevno. Maksimum je do 50 grama dnevno ukoliko vas to ne izbacuje iz ketoze. U slučaju pojačanih treninga moguće i povećanje maksimuma ugljenih hidrata.