Kako, kada i zašto meriti ketone pomoću trakica za analizu urina


Merenje ketona je moguće na tri načina. U krvi, izdisajem i merenjem nivoa u urinu. Merenje putem krvi je čak i za bogate zemlje najskuplji metod. Analiza ketona pomoću izdaha je nova i relativno neprecizna metoda koja zahteva kupovinu uređaja koji košta oko 200 dolara. Merenje ketona u urinu je najjeftinija metoda koja zahteva kupovinu trakica za merenje šećera i ketona u urinu. Cena pakovanja od 50 trakica je oko 450 dinara.

Pročitajte detaljnije šta je ketoza, šta su ketoni, čemu služe i kako ih meriti.

Kako meriti ketone u urinu?

U svakom pakovanju trakica nalazi se detaljno uputstvo kako meriti ketone. Procedura je jednostavna. U praznu bočicu prikupite urin, trakicu umočite i nakon jedne sekunde je izvadite. Sačekate 60 sekundi i boju uporedite sa kontrolnim bojama na kutijici trakica.

VAŽNO: Keto trakice mere i nivo glukoze u urinu. Boja testa za glukozu (šećer) mora biti nepromenjena t.j. neutralna. Ukoliko na trakici dođe i do promene boje testa za glukozu. Obavezno se obratite vašem lekaru!

Ukoliko imate dilemu da li je jedna sekunda dovoljna i da li je pogrešno sačekati dve ili tri sekunde pre nego što se keto trakica izvadi iz urina, pokušajte sledeće. Kada ste u jakoj ketozi, istovremeno stavite dve trakice. Prvu izvucite nakon jedne sekunde, a drugu nakon dve ili tri, sačekajte 60 sekundi i videćete da li ima razlike. Svaki put kada bih pokušao ovakvo upoređenje, uvek bi na obe trakice bio isti rezultat.

uriscan-test-trake.jpg

Merna jedinica na Uriskan trakicama je u miligramima po decilitru (100 mililitara). Postoje tri tipa ketonskih tela. Trakice mere acetoacetil i to je posredan, indirektan način merenja. Na stranim blogovima i video snimcima u upotrebi su milimoli po litri (mmol/L) i oni se odnose na ketone u krvi. U svakom slučaju, ako trakica pokaže da ste u ketozi, u ketozi ste. Što je jača, to znači da telo proizvodi više ketona i sve dok je boja testa za glukozu negativna, nema razloga za paniku.

Često se spominje da nakon nekog vremena nivo ketona u urinu opada i ako je nivo ketona u krvi dobar. Moje višegodišnje iskustvo je da trakice uvek pokazuju kada sam zaista u ketozi i da uvek pokazuju da nisam u ketozi, onda kada jedem veću količinu šećera.

Obratite pažnju gde čuvate trakice. Godinu i po dana su mi trakice stajale na veš mašini. Tu mi je bilo najzgodnije. Vrlo često, i ako sam znao da moram biti u ketozi, imao voćni (keto) dah, trakice bi pokazivale da nisam u ketozi. Čak sam kupovao i novo pakovanje da bih ustanovio u čemu je problem. U međuvremenu bi mi motivacija opadala pa bih se vraćao na šećere, a razlog je bio jednostavan. Veš mašina bi radila noću, grejala se i time zagrevala i trakice koje bi zbog toplote gubile svojstvo. Meni, kao glupom muškarcu koji ne barata veš mašinom nije padalo na pamet da bi to mogao biti problem, sve tok jednog dana, u kasnim noćnim satima nisam uzeo da izmerim ketone trakicama koje je mašina prethodno veoma zagrejala. Sutradan sam kupio drugo, nezagrejano pakovanje, uporedio rezultate i shvatio da sam ispao magarac.

Kada i zašto meriti ketone?

Svakoga dana, kada vam god padne na pamet merite ketone. Trakice su jeftin i odličan su način da vidite kako vaše telo reaguje na različite vrste hrane. Ipak, najobjektivnije je da ih, kao i kilažu, merite ujutru, odmah nakon ustajanja i dobijene rezultate zapišete. Korisno je u napomeni zapisati i šta ste prethodnog dana jeli i da li ste i koliko trenirali. Moje iskustvo je da su ujutru ketoni slabiji, što je i normalno jer puno vremena je prošlo od poslednje obroka, a i telo je tokom noći bilo neaktivno. Izuzetak su jedino dani kada bih imao baš jak aerobni trening - tada ketoni znaju od ranog jutra da budu jako visoki.

Šta utiče na nivo ketona?

  1. Količna ugljenih hidrata (šećera, fruktoze, alkohola, pa čak i vlakana ) koje jedete. Pročitajte više o hrani ne bi trebalo da jedete dok ste na keto dijeti.
  2. Gladovanje dovodi do pojačane proizvodnje ketona u telu.
  3. Mastan obrok dovodi do pojačane proizvodnje ketona.
  4. Jak aerobni i u nekim slučajevima jak anaerobni trening.

Maksimalan nivo ugljenih hidrata zavisi od osobe do osobe. Najčešće je to maksimalno 50 grama dnevno, neke osobe mogu da budu u ketozi i sa 100 grama šećera dnevno, pogovotu ako su u jakom treningu. Što je osoba gojaznija, prag ugljenh hidrata je niži.

Ukoliko gladujete, već drugog ili trećeg dana počinje pojačana proizvodnja ketona kako bi telo nadoknadilo nedostatak glukoze. 

Ukoliko često merite ketone, primetićete da nakon dobrog, masnog obroka, tri do četiri sata nakon jela ketoni bivaju pojačani.

Jak aerobni trening kao što su trčanje ili vožnja bicikla, na nivou od oko 70% - 80% maksimalnog kapaciteta, u trajanju od minimum sat vremena mogu podići nivo ketona na izuzetno visok nivo. Preduslov je da sve već u ketozi, može i jako slaba ketoza. Moje iskustvo je da nakon sat vremena trčanja prilično jako ketoni bivaju oko 4 - 5mmol/L t.j. najtamniji podeljak na keto trakama. Ukoliko vozim bicikl, moram voziti uzbrdice jer vožnja po ravnom mi ne predstavlja napor i trening mora da mi traje minimum sat i po ili čak dva da bi ketoni bili ektra.

Odmah nakon jakog treninga, pa čak i nakon par sati ketoni mogu nestati iz urina. Razlog je jednostavan i nema razloga za paniku. Vaše telo je potrošilo ketone kao gorivo i sve novo što proizvede odmah troši. Ali ako je trening bio jak, dug i aeroban, četvrtog sata nakon treninga ketoni u urinu bivaju izuzetno visoki.

Anaerobni treninzi kao što je teretana, ukoliko vaše telo nije dovoljno adaptirano da troši masti, mogu vas privremeno izbaciti iz ketoze. Nemojte se nervirati jer anaerobni treninzi imaju jako dobar efekat na insulinsku osetljivost t.j. insulinsku rezistenciju i privremeno vraćaju sposobnost ćelija mišića da reaguju na insulin i upijaju potrebnu glukozu iz krvi. Aerobni treninzi na isti način utičnu na telo. Nažalost, efekat treninga traje oko 16 sati, a ne više od dan, dva nakon čega se telo vraća u stanje otpornosti na insulin. Ovo je problem na nivou ćelija i ne može se dugoročno rešiti lekovima ili vežbama. Upravo zato je keto dijeta odličan izbor je ne stimuliše pojačano lučenje insulina i pomaže mišićnim i drugim ćelijama da bolje rade svoj posao.

Moje iskustvo sa anaerobnih treninzima kao što je teretana je da nakon što moje telo postane adaptirano da dominantno troši masti, i vrati mi se snaga nakon prvih mesec, dva, jak trening u teretani isto podstiče proizvodnju ketona kao i jako, dugo trčanje.

VAŽNO: Nemojte se zavaravati da treninzi ubrzavaju metabolizam nakon vežbanja. Već nakon pet minuta nakon treninga, kod utrenirane osobe potrošnja energije se vraća na nivo pre početka. Kod neutreniranih osoba period vraćanja traje pet do deset minuta duže.