Stres me tera da jedem više!?


Ideja da pod stresom jedemo više je prilično logična ali i teško uočiva. Ali, kako da znamo da smo zaista pod stresom kada smo svaki dan, ceo dan, danju i noću pod stresom?

Hajde da prvo razjasnimo šta se podrazumeva pod stresom. 

stres-hrana-01.png

Stres je događaj tokom koga se naše telo priprema ili da beži ili da se bori. Pripreme tela traju par sekundi. Mozak preko hipofize proizvodi hormone koji telo pripremaju za reakciju. Ukoliko je zaista tako, upitaćete se zašto onda postajemo gladni kada smo pod stresom? Zar nije logično da glad nestaje pri stresu jer ukoliko moramo ili da bežimo ili da se borimo, glad nam sigurno u tom trenutku neće pomoći? Da, prva reakcija tela na stres jeste nestanak osećaja gladi. Gladni postajemo ne kada se dogodi stresna situacija, već kada naše telo ne shvata da je uzročnik stresa prošao i nastavi da proizvodi stresne hormone. Ovaj fenomen se zove hronični stres i karakteriše ga povećana količina glukokortikosteroida - grupe hormona koji utiču na veliki broj funkcija u telu i ako stres odavno nestao. Jedna od funkcija glukokortikosteroida je i stimulisanje hormona gladi koji se zove Grelin.

Detaljnije naučno naučno objašnjenje kako stres utiče na telo i ponašanje pri jelu možete pročitati ovde.

Da biste sami utvrdili da li i na vas stres utiče da jedete više, možete sprovesti test. Pokušajte da gladujete 24 sata kada ste pod stresom i pokušajte da gladujete kada vas niko ne uznemirava ili nervira. Pokušajte da isključite mobilni telefon, smanjite čitanje vesti na Internetu i sve ono što vas iritira. Pokušajte da izbegavate naporne fizičke vežbe dan pre gladovanja. Naporne fizičke vežbe podstiču lučenje istih hormona kao i stres, a razlog je jednostavan. Svaka napornija fizička aktivnost je vrsta stresa za telo. Ipak, nemojte trajno izbegavati fizičke vežbe jer fizičke vežbe, pogotovu one naporne čine puno dobrih stvari za naša tela. Poboljšavaju rad mozga, smanjuju insulinsku rezistenciju i krvni pritisak, poboljšavaju imuni sistem.

Ukoliko utvrdite da vam je lakše da gladujete kada pobegnete od stresa, vrlo je verovatno da pod stresom, nesvesno, jedete više i time sebi otežavate gubljenje kilograma.

stres-hrana-02.jpg

 Ukoliko želite više da saznate na koji način sve stres utiče na naša tela, šta su predrasude, a šta naučne istine, preporučujem da pogledate uvod na temu stresa, jednog od najvećih naučnika na temu stresa, Roberta Sapolskog (Robert Saposlky).

Ukoliko vam ovaj video bude koristan, Sapolski je u snimio 30 tridesetominutnih predavanja na temu stresa i uticaja na svaki organ u telu pod nazivom "Stress and Your Body" čije kraće delove možete videti na YouTUBE-u, knjigu kupiti na Amazonu, a sva predavanja možete pronaći na netu - ukoliko se potrudite. cool