Naučne studije o keto dijeti


Kada se ljudi suoče sa činjenicom da takozvana zdrava ishrana sa puno ugljenih hidrata i malo masti najčešće ne daje rezultate i neodrživa je na dugi rok, često pitaju koje to naučne studije pokazuju da keto ishrana sa malo ugljenih hidrata i dosta masti daje najbolje metaboličke rezultate.

Prva velika naučna studija, urađena u okviru prestižnog Stenford univerziteta objavljena je 2008. godine na grupi od 300 žena u trajanju od godinu dana. I ako su sve testirane dijete dale rezultate, najbolje metaboličke parametre na dugi rok dala je Aktinsonova dijeta (pripada grupi low carb dijeta, veoma slična keto ishrani).

Pogledajte prezentaciju naučne studije "A to Z study" na zvaničnom kanalu Stenford univerziteta.

Druga velika naučna studija koja je pokazala da ugljeni hidrati nisu neophodni sportistima je FASTER studija koju je sproveo Džef Volek, jedan od vodećih istraživača uticaja keto ishrane na ljudski metabolizam. Interesantan je podataka da je američka vojska zainteresovana za primenu keto ishrane kako bi povećala izdržljivost američkih vojnika pri dugotrajnim marševima.

 

Najnovija meta-naučna studija iz maja 2017. godine upoređuje 7 dijeta čiji su efekti kvalitetno ispitani u naučnim studijama. Proučavano je dejstvo na period od šest meseci ali i na period duži od godinu dana. Atkins dijeta (Low Carb dijeta vrlo slična keto dijeti) se pokazala najbolja na kratak rok (šest meseci) ali i na rok duži od godinu dana. Pročitajte ceo tekst ove naučne studije na ovom linku

2013. godine urađena je meta studija sa ciljem da se uporedi koji tip ishrane je bolji. Ishrana sa malo masti i puno ugljenih hidrata ili ishrana sa puno masti i veoma malo ugljenih hidrata, ne više od 50 grama dnevno. Keto ishrana, sa malo ugljenih hidrata i procentualno puno masti na dugi rok pokazala je bolje rezultate. Detaljnije o ovoj studiji pročitajte na ovom linku.

Ovaj video snimak koji objašnjava vezu nealkoholičarske masne jetre i ugljenih hidrata odličan je izvor velikog broja naučnih studija o keto dijeti i neuporedivo boljem učinku na sve biomarkere kojima se određuje zdravlje čoveka.

Ukoliko želite sami da proučavate naučne studije o Keto i Low Carb ishrani, koristite Google Scholar pretraživač relevantnih akademskih institucija. Pretragom ključnih reči Keto diet Weight Loss dobija se preko 40.000 rezultata pretrage.